بدون مقدمه به سراغ شناخت و نحوه خرید لوستر شاخه ای مناسب می رویم، توصیه می کنیم تا انتهای مطلب را بخوانید زایرا همه نکات ذکر شده در کیفیت خرید و قیمت نهایی محصول تاثیر گذار هستند.

جنس  رنگ بدنه:

در لوستر شاخه ای یکی از مهمترین قسمت ها بدنه اصلی محصول و جنس آن است زیرا برخلاف لوستر کریستالی ، قسمت اعظمی از لوستر را بدنه اصلی تشکیل داده است. بدنه شامل تنه اصلی و شاخه ها است.

بر حسب نوع لوستر بدنه از مواد مختلفی تشکیل می شود که با اختصار به انواع جنس بدنه لوستر شاخه ای ها می پردازیم:

چوب: بدنه برخی لوستر ها از چوب ساخته شده است، این محصولات عموما در زمره لوسترهای ارزان قرار دارند. اگر قصد خرید لوستر شاخه ای چوبی دارید به این نکته توجه کنید که بهترین چوب برای ساخت لوستر، چوب روس فرآوری شده است زیرا در شرایط آب و هوایی مختلف مقاومت بسیار بالایی داشته و دچار بید زدگی نیز نمی شود.

متاسفانه علاوه بر چوب روس، از انواع چوب که قیمت پایین تری نیز دارند استفاده می کنند. در برخی لوستر ها نیز از جنس ام دی اف برای ساخت قطعات استفاده می شود که معمولا محصول نهایی برای تولید کننده بسیار ارزان خواهد شد.

پس دقت کنید که ترجیحا جنس بدنه لوستر از چوب روس باشد.

استیل: در گذشته برخی از شاخه های لوستر از استیل ساخته می شد که با توجه به افزایش چشمگیر قیمت استیل ، از فلزات دیگر و با آبکاری به رنگ استیل استفاده می گردد تا صرفه اقتصادی بیشتری برای فروشنده و خریدار داشته باشد.

آهن: ارزان ترین ماده برای ساخت شاخه و بدنه لوستر است ولی در عین حال می توان به بدترین متریال برای ساخت لوستر نیز به آن اشاره کرد.

همانطور که می دانید آهن با سرعت بیشتری نسبت به سایر فلزات مورد استفاده در ساخت لوستر اکسید می شود که همین امر باعث بروز تغییر رنگ لوستر خواهد شد.

البته برای حفاظت بیشتر از آهن، معمولا روی آهن را با پوشش های مختلف از قبیل رنگ و آبکاری مورد محافظت قرار می دهند که فرسایش آن کند تر شود ولی چنانچه لوستر ساخته شده از آهن را در شرایط مرطوبی مانند شمال و جنوب ایران استفاده کنید، حتی پوشش نیز جوابگو نخواهد بود.

علاوه بر این، مشاهده شده است که برای کاهش قیمت لوسترهای برنزی از فلز آهن نیز استفاده می شود.

برای اینکه بتوانیم تشخیص بدهیم جنس لوستر آهن است یا خیر؟ فقط به یک آهن ربا نیاز داریم.

برنز: در واقع برنز آلیاژی است که در بین مواد اولیه برای تولید لوستر شاخه ای، گرانترین مورد به حساب می آید. همین مورد نیز لوسترهای برنزی را در زمره گرانترین لوستر ها قرار داده است.

دوام بسیار بالای برنز در شرایط آب و هوایی مختلف و همچنین ارزش ماده خام آن از جمله دلایل ساخت لوستر با برنز است.

مشاهده شده است که برخی از فروشندگان برای توجیه قیمت بالای محصول خود که عموما از جنس دیگری ساخته شده است، از عنوان لوستر برنزی استفاده می کنند تا بتوانند محصول را به قیمتی چند برابری به فروش برسانند.

لازم به ذکر است در حال حاضر احتمال اینکه لوستری از جنس برنز ساخته شده باشد بسیار کم است و عموما از برنج به جای برنز استفاده می گردد.

برنج: همانطور که گفتیم به جای برنج از آلیاژ برنز برای ساخت لوستر استفاده می گردد، زیرا بعد از برنز بالاترین دوام را در بین سایر مواد داراست. علاوه بر این انعطاف بالای برنج در هنگام ریخته گری و همینطور نزدیک بودن رنگ آلیاژ برنج به رنگ زرد از دیگر نقاط قوت این آلیاژ است.

در واقع لوسترهایی که در بازار با عنوان لوستر برنزی عرضه می گردند، از آلیاژ برنج ساخته شده اند که با توجه به جذاب بودن کلمه برنز، از آن برای فروش این محصولات استفاده می گردد.

گاها به دلیل قیمت نسبتا بالای آلیاژ برنج، برای پایین آمدن قیمت نهایی محصول از فلزات دیگر نیز به برنج اضافه می کنند تا محصول نهایی قدری ارزان تر تمام شود که همین امر سبب کاهش طول عمر و امکان تغییر رنگ بدنه لوستر خواهد شد.

اگر در شرایط آب و هوایی با رطوبت بالا زندگی می کنید توصیه می کنیم از لوسترهای شاخه ای برنجی استفاده کنید.

آلومینیوم: از آلومینیوم به دلیل وزن سبک و مقاومت بالا در برابر خوردگی و شکل پذیری عالی، در صنایع زیادی استفاده می شد که طی چند سال اخیر از این ماده در ساخت لوستر نیز استفاده می شود.

علاوه بر این قیمت تمام شده بسیار پایین این فلز نسبت به برنج آن را برای تولیدکنندگان بسیار جذاب نموده است.

برای تشخیص اینکه جنس بدنه لوستر آلومینیوم است یا خیر، کافی است قسمتی از محصول را که آبکاری نشده است را ب دقت بنگرید، اگر رنگ آن نقره ای بود آلومینیوم است و اگر مسی طلایی بود برنج است. مورد دیگر وزن لوستر است که همانطور که گفتیم

زاماک: آلیاژی که از ترکیب آلومینیوم و مس است که وزن بالاتری نسبت به آلومینیوم دارد و آیتم وزن راه خوبی برای تفکیک آن از برنج نیست و تنها راه تشخیص آن مشاهده بخشی از جنس زیر آبکاری لوستر است که با خراشیدن مقدار از آبکاری و یا مشاهده قسمت های آبکاری نشده است.

زاماک بعد از برنج بهترین گزینه برای ساخت لوستر است که البته بیشتر تولید کنندگان چینی از این آلیاژ استفاده می کنند.

بلور و کریستال: لوسترهای بلوری در ابتدا توسط دست هنرمندان ساخته می شدند. که برای ساخت آن زحمت و زمان زیادی را متحمل می شدند، این محصولات در جزیره مورانو ایتالیا هنوز هم بصورت دست ساز تولید می گردند که در کانال آپارات ایران لوستر می توانید فیلم ساخت لوستر دست ساز را ببینید.

کشور چک نیز در ساخت این سبک لوستر پیشرو بوده وهست که نمونه های زیادی را نیز در مکان های مهم دنیا از آن خود کرده است. کشورهای اتریش و مصر نیز وارد این چرخه شده اند.

ولی کشور چین همانند سایر صنایع وارد این حوزه نیز شده و لوسترهای شاخه بلور و کریستال را توسط دستگاه های طراحی شده، تولید و عرضه می نماید که قیمت بسیار پایین تری نسبت به نمونه های دست ساز آن دارند.

تقریبا همه لوسترهایی که بصورت وارداتی در بازار ایران وجود دارند ، از کشور چین وارد می شوند. برای مشخص شدن این مورد باید خاطر نشان کنیم که معمولا لوسترهای ساخت چک و اتریش و سایر کشورهای مطرح در زمینه ساخت لوستر، دارای بسته بندی فوق العاده حرفه ای و شناسنامه کالا هستند که این مورد در محصولات چینی کمتر مشاهده می شود.

 

نوع سرپیچ: همانطور که می دانید سرپیچ های لوستر شاخه ای در دو استاندارد سرپیچ شمعی(E14) و سرپیچ معمولی(E27)  مورد استفاده قرار می گیرند.

همانطور که می دانید سرپیچ های شمعی از نظر اندازه به نسبت سرپیچ معمولی سایز کوچکتری را دارند و لامپ با سرپیچ شمعی نیز از نظر اندازه و شکل با لامپ های سرپیچ معمولی متفاوت است. کوچک بودن این لامپ ها رابطه مستقیمی با میزان نور آن ها دارد، لامپ های سرپیچ شمعی موجود در بازار چند نوع هستند که به اختصار به هر یک می پردازیم:

-لامپ سرپیچ شمعی رشته ای: لامپ های پرمصرف قدیمی که قطعا روی لوستر ها دیده اید که توان مصرفی 60 و 40 وات را دارا بوده و بیش از 90% برق مصرفی را به حرارت تبدیل می کنند، همین حرارت سبب بروز آسیب به لوستر می گردد و همچنین سوخت و سوز لامپ را به شدت افزایش داده و مصرف برق بسیار بالایی را نیز دارند.

-لامپ های سرپیچ شمعی ال ای دی: لامپ های فوق کم مصرف که در توان های مختلف در بازار عرضه می شود که بالاترین آن 9 وات است. این لامپ ها از تکنولوژی ال ای دی بهره می برند که نور مطلوب و مصرف و حرارت بسیار پایینی دارند. این لامپ ها معمولا به رنگ سفید بوده  و با برخی لوستر ها همخوانی ندارند.

-لامپ سرپیچ شمعی فیلانتی: این لامپ ها نیز همانند لامپ های ال ای دی فوق کم مصرف بوده ولی شکل و شمایل بسیار زیباتری نسبت به لامپ های ال ای دی دارند.

همه لامپ های شمعی از نور نسبتا کمتری نسبت به لامپ های سرپیچ معمولی برخوردار هستند زیرا لامپ های سرپیچ معمولی در توان های بسیار بالاتری عرضه می گردند.

معمولا به دلیل ظرافت بیشتر لامپ های شمعی، ازین نوع لامپ در لوستر های شاخه ای استفاده می شود ولی دقت کنید که محصولی را انتخاب نمایید که از نظر میزان نور تولیدی برای فضایتان کافی باشد. بطور مثال اگر در یک طرف یک لوستر 6 شاخه با سرپیچ شمعی را داشته باشیم و در طرف دیگر یک لوستر سه شاخه با سرپیچ معمولی، قطعا خواهیم توانست از لوستر سه شاخه با سرپیچ معمولی نور بیشتری نسبت به نمونه اول داشته باشیم، اگر پرنورترین نوع لامپ ال ای دی از نوع سرپیچ شمعی را روی نمونه اول نصب کنیم ، در نهایت 54 وات نور خروجی خواهیم داشت، حال آنکه خواهیم توانست روی لوستر سه شاخه سه عدد لامپ 30،40و... وات نصب کنیم و نوری بسیار بیشتری داشته باشیم.

 

تاثیر وجود حباب یا لاله ویا کلاهک و رنگ آن ها: در برخی از لوسترهای شاخه ای، لامپ بدون هیچ پوششی در معرض دید قرار دارد ولی در بعضی دیگر از وجود کلاهک و حباب و یا لاله کریستالی بهره می برند.

وجود کلاهک باعث می شود که لامپ دیده نشده و فقط نور آن قابل رویت باشد ولی میزان نور عبوری از آن به ضخامت پارچه یا نخ و یا روبان استفاده شده در کلاهک بستگی دارد.

حباب نیز همانند کلاهک، درصدی از نور را گرفته و در عوض مانع دیده شدن ظاهر نه چندان زیبای لامپ می شود.

لاله کریستالی نیز به دلیل شفاف بودنش و بر خلاف بیشتر کلاهک ها و حباب ها، لامپ را بطور کامل پوشش نمی دهد ولی با توجه به شکل و فرم لاله، شکست نور زیبایی را ایجاد می کند. لاله معمولا در سه سایز عرضه می شوند

 

وجود یا عدم وجود کریستال: وجود کریستال در لوسترهای شاخه ای، ظاهر محصول را بسیار متحول می کند. گاهی یک محصول تماما مدرن با اضافه شدن تعدادی کریستال به لوستری کلاسیک تبدیل خواهد شد.

در خرید محصولاتی که دارای کریستال هستند، دقت کنید که کریستال ها از نوع اتریش و یا عصفور مصر و یا نهایتا درجه یک چین باشند. زیرا میزان شفافیت و شکست نور با کیفیت کریستال رابطه مستقیم دارد.

 

تعداد شاخه: یکی از مهم ترین فاکتور ها در انتخاب لوستر شاخه ای، تعداد شاخه ها و تناسب آن با فضای شماست. چنانچه محصولی را خریداری نمایید که تعداد شاخه کمی نسبت به فضای شما داشته باشد، قطعا لوستر در فضای شما گم خواهد شد و احتمالا وظیفه تامین نور را نیز به درستی انجام نمی دهد. حال اگر تعداد شاخه ها بیش از حد مورد نیاز باشد، فضای شما را کوچک تر نشان خواهد داد و میزان نوری بسیار بیشتر از حد مورد نیاز خواهید داشت که خود بر رنگ سایر اجزا تاثیر منفی می گذارد.

تقریبا به ازای هر 3 تا 5 متر مربع بسته به اندازه شاخه، یک شاخه مورد نیاز است. مثلا برای فضایی با متراژ 15 متر مربع لوستری با حداقل 3 شاخه مورد نیاز است.

 

رو به بالا یا پایین بودن شاخه: شکل قرار گیری شاخه در میزان نور منتشر شده از لوستر و مخصوصا لوسترهایی که حباب مات دارند. البته این اختلاف در حد 10  الی 20 درصد خواهد بود. ولی این نکته را نیز در نظر داشته باشید که رو به پایین بودن محصول سبب بیشتر دیده شدن لامپ های لوستر خواهد شد.

 

قابل شستشو بودن: یکی از دغدغه های خانم های خانه موضوع نظافت محصولات حساسی همچون لوستر است. در هنگام خرید لوستر شاخه ای دقت کنید که زاویه شاخه ها طوری باشد که امکان دسترسی برای تمیز کردن آن ها وجود داشته باشد، همچنین محل اتصال شاخه ها به بدنه و امکان باز و بسته شدن شید، حباب و یا لاله در صورت وجود از نکات بارز در انتخاب لوستر شاخه ای است.

بهتر آنست که محصولی را انتخاب کنید که امکان شستشو برای همه اجزای آن وجود داشته باشد، منظور شستشو با بخار شوی و یا دستمال خیس است.

 

ارتفاع محصول: ارتفاع لوستر برای فضاهای مختلف، متفاوت است. مثلا لوستری که برای پذیرایی استفاده می شود با لوستری که برای بالای نهارخوری استفاده می شود، متفاوت است.

برای پذیرایی یک چهارم ارتفاع سقف تا کف گزینه مناسبی است، مثلا برای سقفی به ارتفاع 280 سانتیمتر ، محصولی با ارتفاع حدود 70 سانتیمتر مناسب به نظر می رسد.

برای اتاق خوابی که محل نصب لوستر در بالای تخت خواب قرار گرفته است از محصولی استفاده کنید که هنگام ایستادن روی تخت به سر گیر نکند. همچنین برای اتاق خانمها باید به شکلی باشد که میز آرایش را به خوبی روشن نماید.

برای آشپزخانه نیز باید سعی شود که لوستر با لوازم داخل آشپزخانه برخورد نکند، همچنین طوری تنظیم شود که نور به تمامی اجزای مورد نیاز کدبانو از جمله کابینت و اجاق گاز و ... تابیده شود.

 

تنوع سایز:اگر قصد دارید خرید لوستر شاخه ای را دارید، بد نیست به این نکته نیز توجه کنید که محصول دارای تنوع سایز باشد تا در صورتی که تمایل داشته باشید برای سایر فضاها نیز از همین نوع لوستر استفاده کنید، این امکان فراهم باشد.

خدمات پس از فروش: یکی از مواردی که متاسفانه بسیاری از خریداران به آن بی توجه هستند موضوع خدمات پس از فروش است.

به زعم بسیاری از ایرانیان، موضوع گارانتی و خدمات پس از فروش در ایران و تعهد بسیاری از شرکت ها در قبال مشکلات به وجود آمده برای محصول خریداری شده بسیار ضعیف است. واقعیت اینست که برخی از شرکت ها به عناوین مختلف از انجام تعهداتشان سرباز می زنند ، بسیاری از محصولات موجود در بازار وارداتی هستند و معمولا توسط شرکت هایی وارد می شوند که تیراژ نسبتا کمی از یک کالا را وارد می کنند و همین امر سبب می شود که واردات قطعه یدکی برای تعداد محدودی کالا به صرفه نباشد و برای تامین قطعه یدکی کوچکی نیاز به ناقص کردن یک دستگاه کامل خواهند داشت و به همین دلیل به عناوین مختلف از پذیرش آن سرباز می زنند و یا ممکن است امکانات سخت افزاری و نرم افزاری مورد نیاز برای تامین محصول مورد نظر را نداشته و به همین دلیل ازین امر امتناع ورزند.

لوستر نیز ازین موضوع جدا نیست و خدمات پس از فروش و ضمانت لوستر ها نیز منوط به وجود قطعات یدکی و امکانات نرم افزاری و سخت افزاری مورد نیاز برای تعمیر لوستر است.

همانطور که در بالا گفتیم یک لوستر شاخه ای از قسمت های مختلفی تشکیل شده است، دو مورد را به شما پیشنهاد می کنیم، یا از شرکت هایی خرید کنید که ر زمره واردکنندگان و یا تولید کنندگان معتبر ایران باشند که در صورت بروز مشکل، آمادگی تامین قطعات و رفع عیب لوستر شما را داشته باشند و پیشنهاد دوم اینکه لوستر شاخه ای را خرید کنید که قطعا آن از جمله شاخه، کریستال، حباب، لاله، سرپیچ و... آن به وفور در بازار یافت شود و یا در ایران قابل ساخت باشد.