سیاه شدن لوستر

شاید شما هم از سیاه شدن تدریجی لوستر منزل تان ناراحت شده باشید و به این فکر کنید که پول خود را برای یک کالای بی کیفیت خرج کرده اید. تا انتها با ما باشید تا اطلاعات کافی را در مورد چگونگی سیاه شدن لوستر ها کسب کرده و از این مشکل پیشگیری کنید.

در گام اول شاید تصور کنید که سیاه شدن فقط برای لوستر های شاخه ای و لوستر برنزی است ولی این طور نیست، این مساله ممکن است برای لوستر های مختلف بوجود بیاید که در ادامه به آن ها می پردازیم.

سیاه شدن لوستر های برنزی:

لوستر هایی که به برنزی معروف هستند، معمولا به دو صورت شاخه ای و کریستالی ساخته می شوند.

این سبک محصولات از یک جنس اصلی بدنه و یک لایه آبکاری تشکیل شده اند که هر دوی اینها در سیاه شدن لوستر بطور مستقیم دخیل هستند.

بدنه این محصولات در بالاترین کیفیت از جنس برنج ساخته خواهد شد که فروشندگان اصلاح برنز را به جای برنج استفاده می کنند تا بتوانند محصول خود را با قیمت بالاتری به فروش برسانند ولی این نکته را مد نظر قرار دهید که تقریبا هیچ تولید کننده ی لوستری برای ساخت محصولات خود از آلیاژ برنز استفاده نمی کند. ولی این نکته را نیز در نظر داشته باشید که آلیاژ برنج بهترین گزینه برای ساخت لوستر است.

سوالی که اینجا مطرح می شود این است که جنس بدنه یا در اصطلاح زیر کار لوستر، چطور باعث سیاه شدن آن می شود؟

پاسخ این است که فلزات به دو شکل در دسترس قرار دارند، فلزاتی که در مجاورت آب یا هوا اکسیده می شوند و فلزاتی که در شرایط نرمال آب و هوایی اکسید نمی شوند و یا این امر بسیار کند انجام می شود. فلز برنج یکی از آلیاژهایی است که در مقابل اکسید شدن کاملا مقاوم است و در زبان عامیانه زنگ نمی زند ولی اگر به این آلیاژ مقداری فلز آهن اضافه شود، آنجاست که فرایند اکسید شدن شروع شده و همین امر باعث تغییر رنگ لوستر خواهد شد.

هر چه میزان آهن مورد استفاده در بدنه لوستر بیشتر باشد احتمال سیاه شدن آن هم بیشتر خواهد بود.

پس اگر نمی خواهید به مرور زمان لوسترتان سیاه شود در هنگام خرید به جنس زیرکار آن دقت کنید و از محصولات برنجی خالص استفاده کنید و یا از لوسترهایی که از فلزی مثل آلومینیوم و یا زاماک در ساخت آن ها استفاده شده است چون این فلز ها هم در برابر اکسید شدن مقاومت خوبی دارند و در شرایط مرطوب نیز جوابگو خواهند بود.

مورد بعدی آبکاری لوستر های شاخه ای و یا برنزی است.

همانطور که می دانید آبکاری لایه نازکی است که پس از ساخت قطعات لوستر بصورت پوشش روی آن ها قرار داده شده تا علاوه بر زیباتر شدن آن، در برابر پوسیدگی و... نیز محافظت شود.

اگر جنس زیرکار شما مطلوب باشد و آبکاری شما بی کیفیت باشد، به تدریج قسمت هایی از رنگ لوستر شما تغییر خواهد کرد و در مواردی سیاه خواهد شد. و در عین حال اگر جنس بدنه اصلی لوستر مناسب نباشد ولی آبکاری مناسبی داشته باشد، احتمال دوام بالاتری برای آن لوستر پیش بینی می شود.

دلیل سیاه شدن لوستر های سقفی نیز عوامل زیر است:

لوستر های سقفی دارای سینی هایی هستند که به سقف وصل می شوند، عموما این سینی ها از جنس استیل هستند. سینی های استیل به دو شکل تولید می شوند، سینی استیل بگیر و سینی استیل نگیر.

سینی های بگیر از مغزی آهن بوده و با آبکاری استیل پوشانده می شود. و مغزی آهن موجود در سینی سبب پوسیدن آن از داخل و تغییر رنگ محصول خواهد شد. ولی سینی های نگیر از این موضوع بری هستند.

در برخی لوسترهای سقفی همانند لوستر ریسه ای علاوه بر سینی از سیم های فلزی نیز استفاده می گردد که این سیم ها نیز به صورت آهنی و استیل مورد استفاده قرار می گیرند که کاملا مشخص است که نمونه آهنی در شرایط مرطوب و به مرور زمان زنگ زده و سیاه خواهد شد.

قطعات برخی لوستر ها نیز با حلقه های فلزی به سینی محصول نصب می شوند که چنانچه این حلقه ها نیز آهنی باشند سیاه خواهند شد. این امر برای سایر اتصالات نیز صادق است. این قطعات معمولا در اندازه های کوچک و تعداد بالا در لوستر استفاده می شوند ولی پس از سیاه شدن تاثیر بسیار منفی بر ظاهر کل لوستر خواهد گذاشت.

با تشکر تیم آموزشی ایران لوستر